Milieu: zijn maaltijdboxen goed voor het milieu?

geplaatst in: Uncategorized | 0

Maaltijdboxen worden steeds populairder. Bedrijven zoals HelloFresh en Marley Spoon zie je overal op straat adverteren, en je kent vast wel een handjevol mensen die gebruikmaken van deze diensten. Dat is ook niet zo gek. Een maaltijdbox biedt ontzettend veel gemak, en bespaart je de tijd die je normaal gezien in de supermarkt zou doorbrengen. Ook die kopzorgen over wat er vanavond op tafel moet staan zijn verleden tijd. Goed nieuws! Maaltijdboxen zijn ook nog eens goed voor het milieu!

Veel mensen zijn tegenwoordig extra alert als het gaat om verspilling en recyclebaarheid van producten. Maaltijdboxen scoren in dit geval hoog. Hier gaan we precies na waarom maaltijdboxen milieuvriendelijk zijn.

Maaltijdboxen zorgen voor minder voedselverspilling

Bij het koken met een goedkope maaltijdbox gebruik je alle ingrediënten. Ook komen de maaltijden in perfecte porties. Hierdoor verspil je dus geen eten.

Denk nu eens na over een uitje naar de supermarkt. Je hebt een wortel nodig voor je gerecht, maar je kunt ze alleen per kilo kopen. Ook heb je wat citroensap nodig, dus je koopt een netje. Na de maaltijd blijven deze spullen vaak in je koelkast liggen tot ze er een beetje onsmakelijk gaan uitzien. Tja, dan gaat het de prullenbak in. Dit is natuurlijk ontzettend zonde.

Het eten dat je koopt in de supermarkt komt nou eenmaal vaak in grote verpakkingen. Ook gooit de supermarkt zelf per jaar duizenden tonnen aan eten weg. Ze kopen namelijk veel meer producten in dan er verkocht worden.

De bedrijven achter maaltijdboxen kunnen echter precies calculeren hoeveel producten ze nodig hebben, aan de hand van het aantal klanten. Hierdoor is het percentage van verspild eten stukken lager dan bij de supermarkt. Goede zaak!

Maaltijdboxen maken gebruik van recyclebare verpakkingen

Veel bedrijven die maaltijdboxen leveren maken gebruik van recyclebaar materiaal. De dozen en verpakkingen zijn voornamelijk van karton gemaakt. Als er een plastic verpakking is, kun je deze in veel gevallen recyclen.

Bedrijven als Dinnerly proberen zo min mogelijk afval te leveren. In plaats van alles per stuk te verpakken, worden maaltijden in een papieren zak bewaard. Laten we eerlijk zijn, het is toch ook niet nodig om een paprika in een plastic zakje te krijgen?

Ook hier zie je een scherp contrast met supermarkten en afhaalmaaltijden. Hier zie je nog veel verpakkingen die niet recyclebaar zijn, en in veel gevallen zelfs overbodig lijken.

Maaltijdboxen zorgen voor minder uitlaatgassen

Door een abonnement te nemen op een eetbox, bespaar je jezelf misschien wel meerdere bezoekjes aan de supermarkt per week. Denk eens aan al die andere Nederlanders die dit ook doen. Mensen die een maaltijdbox thuisbezorgd krijgen, zullen dus veel minder vaak de auto pakken om boodschappen te doen voor het avondeten.

In plaats daarvan komt een bezorger met één busje je maaltijdbox afleveren. Dit zorgt dus voor een enorme afname van uitlaatgassen.

Minder CO2-uitstoot

Veel bedrijven achter populaire maaltijdboxen doen veel om hun CO2-uitstoot te verkleinen. HelloFresh is bijvoorbeeld helemaal CO2-neutraal. Dit komt doordat ze investeren in groene initiatieven over de hele wereld. De uitlaatgassen van het busje dat jouw maaltijdbox bezorgt, wordt gecompenseerd met het planten van een nieuwe boom.

Dit is ook goed voor jouw eigen ecologische voetafdruk. Het consumeren van producten met een kleine CO2-uitstoot zorgt ervoor dat we gezamenlijk langzaam maar zeker de goede kant op gaan. Alle kleine beetjes helpen.

Lokale producten

Veel maaltijdboxen bevatten lokale producten. Dit helpt niet alleen de lokale economie, maar is ook nog eens veel duurzamer. Bedrijven die maaltijdboxen leveren kunnen deals sluiten met lokale producenten van bijvoorbeeld groente. Dit betekent dat je paprika niet uit het buitenland is ingevlogen, maar gewoon van het land komt bij jou in de buurt.

Natuurlijk kunnen niet alle ingrediënten van je maaltijdbox lokaal verbouwd worden. Een avocado zal bijvoorbeeld niet van de boer verderop komen. Toch is het een goede zaak dat maaltijdboxen niet gaan voor de laagste prijs, maar voor de beste en meest duurzame kwaliteit.

Wat kun jij doen voor het milieu?

We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan. Je bent al ontzettend goed bezig met het milieu, door maaltijdboxen te bestellen. Wil je toch nog meer doen? Hier zijn een paar mogelijkheden die je hebt.

  • Kies voor een maaltijdbox met biologische producten. EkoMenu is hier een goed voorbeeld van, maar andere bedrijven kunnen ook een biologische optie hebben. Onthoud: Hoe lokaler de producten, hoe beter!
  • Kies voor vegetarische of vegan maaltijdboxen. Natuurlijk is een stukje vlees op zijn tijd heerlijk, maar het hoeft niet elke dag. Bij het samenstellen van je recepten kun je bijvoorbeeld kiezen voor 1 maaltijdbox met vlees per week. De meeste bedrijven bieden heerlijke en gezonde vegetarische maaltijden aan, die ontzettend veel variatie hebben. Probeer ook eens vegan, het kan je verrassen!
  • Recycle! Het is ontzettend goed dat veel maaltijdboxen recyclebaar materiaal gebruiken, maar het is aan jou om het echte recyclen te doen. Zorg er dus voor dat je plastic en papier scheidt.

Conclusie

Maaltijdboxen zijn een groene keuze voor het milieu. Vergeleken met de supermarkt, is een bedrijf dat maaltijdboxen produceert veel beter in staat om een juiste inschatting te maken over hoeveel voedsel er ingekocht moet worden. Zo wordt er voorkomen dat er eten weggegooid moet worden. Ook doen veel bedrijven niet aan onnodige verpakkingen, en gebruiken ze recyclebaar materiaal.

Niet alleen zorgt het voor minder afval en voedselverspilling, ook zijn ze actief bezig met het verkleinen van hun CO2-uitstoot. Dit betekent dat bij het eten van een recept uit een maaltijdbox ook jij jouw ecologische voetafdruk verkleint. De lokale producten die worden gebruikt steunen bovendien Nederlandse ondernemers, en hoeven niet geïmporteerd te worden door het buitenland.

Per maaltijdbox bestaan er natuurlijk verschillen. Het is aan jou om een box te vinden die bij jou past, en die voldoet aan jouw standaarden voor een gezonder milieu. Heb je interesse in een abonnement op een maaltijdbox? Bekijk dan eens onze spetterende kortingen en doe een maaltijdbox vergelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *